Dag 18: Canberra

Print Friendly, PDF & Email

Maandag 5 mei: Canberra – Katoomba


En toen waren we ineens op de helft van onze vakantie! Kwart voor 10 checken we uit en gaan we op pad. We hebben een aantal dingen op het lijstje staan om te bekijken en we beginnen bij Red Hill Lookout. Vanuit daar schijn je een prachtig uitzicht te hebben over Canberra. We rijden er in tien minuten heen en maken wat foto’s. We zijn op zich best ver van het centrum verwijderd zo. De belangrijke gebouwen zijn erg klein, maar het Parlementsgebouw is goed te herkennen aan de grote vlaggenmast.

DSC_2094

DSC_2096

DSC_2114

Volgende punt van ons lijstje is het Government House. In eerste instantie rijden we gewoon naar de ingang op de Dunrossil Drive, maar vanuit hier kun je het huis niet goed zien. Er is een speciale lookout op de Lady Demman Drive en rijden er binnen twee minuten heen.

DSC_2128

Daarna rijden we naar het Parliamentary Triangle gebied. We komen uit bij het oude parlementsgebouw en zoeken naar een parkeerplaatsje. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Genoeg parkeerplaats, maar alles is al bezet. Uiteindelijk vinden we er eentje achter het oude parlementsgebouw. We lopen een stuk terug en gaan het gebouw naar binnen. In dit gebouw zit nu een democratie museum gevestigd. Daar zijn we eigenlijk niet zo in geïnteresseerd, maar zoeken een toilet en ook dat is nog niet zo makkelijk. We volgen de borden, maar komen maar geen toilet tegen. Pas na vijf minuten ronddolen hebben we hem eindelijk gevonden.

DSC_2165

DSC_2166

Na deze sanitaire stop bestellen we bij het bijbehorende café van het museum voor ieder een lekker kopje cappuccino en een gebakje voor erbij. We gaan buiten op het terras zitten en onze vest kan zelfs uit. Heerlijk weer! Het is nog steeds geen 20 graden, maar met het zonnetje erbij toch zeker wel een graad of 14. We blijven eigenlijk net iets te lang zitten, want we hebben nog best wel een ‘programma’ af te werken en maar tot een uur of 2, uiterlijk half 3, de tijd.

DSC_2148

Dan lopen we naar het huidige parlementsgebouw. Onderweg komen we steeds weer prachtige vogels tegen. Ze zitten heerlijk rustig te eten in het gras. Wat een mooie kleuren hebben ze. Toch raar, bij ons stoppen we ze in een hokje en hier vliegen ze echt in honderdtallen vrij rond.

DSC_2192

DSC_2277_cr

We lopen het gebouw binnen, want we willen graag naar boven, onder de mast staan. De entree is gratis, maar voordat we naar binnen mogen, moeten we wel door de securitycheck. We bekijken ook wat ruimtes in het gebouw zelf, al hebben we niet zo veel met de politiek. Laat staan met de politiek in Australië. Maar de ruimtes voor de eerste en tweede kamer zijn wel interessant.

DSC_2230

DSC_2241

Dan gaan we met de lift naar ‘the roof’. Precies onder de mast kun je helaas niet staan, maar je hebt vanuit hier wel een prachtig uitzicht op The Australian War Memorial – wat ook nog op ons lijstje staat om te bezoeken. We lopen een rondje en gaan dan weer terug naar de eerste verdieping van het gebouw. We bekijken nog wat ruimtes en gaan dan weer naar buiten, terug naar de auto.

DSC_2211

DSC_2216

Volgende halte is bij The Australian War Memorial, maar parkeren eerst de auto in een straat parallel aan de Anzac Parade en lopen dan naar deze straat toe. Het is een vrij lange straat waar elf gedenktekens staan die herinneren aan de oorlogen waarbij Australië in de 20e eeuw bij betrokken was. Omdat we niet heel veel tijd hebben, kunnen we hem niet uitgebreid bekijken. We houden het bij één gedenkteken, die van de Koreaanse oorlog.

DSC_2273

Snel rijden we verder en parkeren de auto naast The Australian War Memorial. Als we bij het gebouw zijn, staan er een heleboel soldaten. Op een gegeven moment moeten alle bezoekers even aan de kant staan en dan houden ze een oefening. Grappig om te zien.

DSC_2334

We lopen weer terug naar de auto. Inmiddels is het kwart over 2 en hebben we nog één ding op de planning staan. Hmz, oké… dan maar in het donker aankomen in Katoomba. Onze laatste stop is bij de Black Mountain Tower. We rijden er in een kwartier heen en betalen dan 7,50 dollar om naar boven te mogen. De toren zelf is 195 meter hoog, maar het panoramagedeelte zit op 66 meter hoogte (plus de berg waar de toren op staat).. Je kunt nog een klein stukje hoger en dan sta je in de buitenlucht, maar brrr… boven waait het best wel. Snel weer naar binnen. We lopen een rondje en gaan dan weer naar beneden, naar de auto.

DSC_2364

DSC_2386

IMG_7861

We stellen de Tom Tom in op ons hotel in Katoomba en hij zegt dan dat het een goed 3 uur en 3 kwartier rijden is. Oef, dat betekent dat we om half 7 pas aankomen in Katoomba. Dan is het al ruim een half uur echt donker. We vermoeden dat Katoomba ook in een berggebied is, aangezien daar The Blue Mountains zijn, dus dat wordt nog leuk rijden.

Martijn begint de rit, zodat ik alvast heel efficiënt aan het verslag kan beginnen. Na een goed twee uur rijden wisselen we van stoel. Inmiddels begint het al wat te schemeren, maar we rijden op de snelweg en dan is het helemaal niet vervelend om in het donker te rijden. Rondom Sydney begint het wat drukker te worden en verlaten we de snelweg. Maar het is nog steeds niet vervelend om in het donker te rijden. De weg is nog steeds geen bergweg, zoals we die kennen uit The Alps of Australia of Halls Gap.

Iets voor zeven komen we aan bij ons motel Best Western Alpine Motor Inn. We slapen hier twee nachten, dus hopen op een fijne kamer. We krijgen kamer 17 toegewezen, eentje op de eerste verdieping. Wel iets minder handig, aangezien er geen lift is in een motel. We bekijken de kamer en komen tot de conclusie dat dit een prima kamertje is om twee nachten in te vertoeven. De dame achter de balie vertelde ons dat er naast het motel een Steakhouse zit, dus we gaan snel op pad om wat te eten.

DSC_2396

Als we het restaurant binnen lopen, moeten we even wachten totdat we geholpen worden. De beste man blijkt in zijn eentje te werken en het is vrij druk. Maar na een paar minuten mogen we gaan zitten aan een tafeltje bij de ingang. We bestellen – uiteraard in een Steakhouse – een steak. Martijn gaat voor de 500 gram Grain Fed Rump Steak. Eigenlijk wil ik ook wel een behoorlijke steak, maar wil eigenlijk niet hetzelfde als Martijn. Ik bestel de 300 gram Wagyu Rump Steak en spreken af dat we de helft delen. Hebben we beide toch nog een gram of 400 aan vlees. Wat lief ? Uiteraard bestellen we hem ‘medium-rare’. Dat vinden we gewoon het lekkerst bij een steak. Het eten smaakt prima, al had het iets meer ‘rare’ gemogen. Nu is het eigenlijk gewoon medium.

IMG_7865

IMG_7868

Na het eten gaan we snel terug naar de kamer. Inmiddels is de eerste aflevering van Masterchef Australia begonnen. Toch wel één van onze favoriete programma’s. De kamer is ondertussen al lekker warm geworden door de kachel. De schoentjes gaan uit en we gaan lekker met de benen omhoog op de bank zitten. Alsof we thuis zijn… en genieten dan van de heerlijke humor van Gary, George en Matt.

IMG_7885

Morgen gaan we Katoomba onveilig maken. De planning is om The Three Sisters te gaan bekijken en Scenic World te gaan bezoeken.

Het weer: koud, maar lekker zonnig. Tussen de 10 en 14 graden
Aantal gereden kilometers: 374

Geef een reactie