Dag 11: St. Louis

Print Friendly, PDF & Email

Zaterdag 26 mei: St. Louis (MO)


Na een heerlijke nachtrust, staan we vandaag een keer later op dan normaal. We hebben niet zo heel veel gepland in St. Louis en een dagje van rust is eigenlijk ook erg welkom. In een rustig tempo ontbijten we en internetten we wat. We zien een weegschaal staan in de douche en vol spanning wegen we onszelf. Martijn is nog geen net geen pond aangekomen, terwijl ik al net over de kilo ga. Had dus tóch gezond en verstandig moeten zijn gisteren bij Applebees. Wellicht vanavond maar wat gezonder eten? Ik maak een plan van aanpak vandaag. Oorspronkelijk staat het bezoeken van de Budweiser Brewery voor morgen op de planning, maar we zien dat ze op een zondag pas om half 12 open gaan. Dat vinden we eigenlijk een beetje laat.

De plannen voor vandaag: eerst een tour bij Budweiser, dan naar de Gateway Arch en daarna naar Delmar Boulevard voor de St. Louis Walk of Fame. We bellen naar beneden om onze wagen voor te laten rijden. Voordat we naar beneden gaan, gaan we naar de hoogste verdieping van dit hotel, naar verdieping 13. Hier bevindt zich het dakterras en een zwembad. Als we op het dakterras zijn merken we dat het vandaag wederom enorm warm is. Snel naar beneden, naar de auto, naar de airco!

In tien minuten staan we voor de Budweiser Brouwerij. Een rondleiding is gratis en dat is te merken. Het is echt enorm druk! Als we naar binnenlopen krijgen we kaartjes voor de tour van 11.20 uur. En dat is toch maar liefst drie minuten wachten! Als onze tour begint, zien we dat de groep uit ongeveer 60 tot 70 man bestaat. Grote groep! Eerst lopen we naar de paardenstallen.

DSC_2605

DSC_2623

Deze paarden worden gebruikt voor parades en tochten, zodat er reclame wordt gemaakt. Daarna duiken we de fabriek zelf in. We krijgen uitleg hoe Budweiser gemaakt wordt en wat voor ingrediënten erin zitten. Daarna lopen we naar het gedeelte waar alle flessen gevuld worden. Maar omdat het Memorial Weekend is, ligt het dit weekend stil. Helaas, geen flessen over de lopende band dus.

DSC_2657

En daarna komt het leukste gedeelte van de tour. Althans, voor de meeste: gratis bier! We bestellen een Amber Bock en een Shock Top Belgian White. Aangezien ik geen bier lust, zal Martijn mijn biertje ook moeten nuttigen. Erg vervelend.

IMG_3400

Al drink ik uiteindelijk toch nog een half glas leeg. Kwart over twee zitten we weer in de auto, terug naar het hotel. Het stukje naar de Gateway Arch is prima te lopen vanaf ons hotel.

DSC_2685

We waren alleen vergeten dat het óntzettend warm weer is! Al slenterend lopen we over Market Street. Als we bij Kiener Plaza zijn, zien we dat er vanaf half 5 een Hooters World Wing Eating Contest begint. Dat willen we eigenlijk wel eens meemaken. Een echte Amerikaanse Eet-wedstrijd! Dan zijn we eindelijk bij de bekende boog van St. Louis. Voor 10 dollar kunnen we naar boven. Maar eerst moeten we door de security. Er staat een behoorlijke rij, maar in tien minuten staan we toch binnen. Maar daar zien we nóg meer drukte! Er staat behoorlijke rij om kaartjes te kopen en daarna een rij om naar boven te gaan. Je krijgt tickets voor een bepaalde tijd. Wij krijgen tickets voor 17.15 uur en aangezien het nog maar 15.30 uur is, zullen we de tijd moeten overbruggen. Meteen realiseren we dat het tweede gedeelte van onze planning – naar de Walk of Fame – we wellicht niet kunnen doen. Helaas pindakaas… We bekijken het winkeltje en het museum wat er bijgebouwd is en lopen dan weer terug naar Kiener Plaza. Dit is tenslotte maar een goed vijf á tien minuten lopen vanaf de Gateway Arch.

DSC_2694

We nemen plaats op het trapje in de schaduw. Het is echt ontzettend warm en in de fontein op Kiener Plaza zwemmen veel kinderen. Oh, wat zou dat lekker zijn zeg! Iets voor half vijf begint de host ons welkom te heten en praat van alles aan elkaar. Hij is echt ontzettend grappig. Slaat nergens op wat hij allemaal zegt, maar hij brengt het erg leuk. Maar om half 5 ziet het er nog niet uit dat het gaat beginnen. Aangezien wij rond 17.00 uur weer richting de Arch willen, moeten ze toch eens opschieten met beginnen. En dan iets voor 5 worden de kandidaten voorgesteld. Martijn stelt voor om gewoon het begin te kijken en daarna naar de Arch te gaan. Ze kunnen toch niet maken om ons na tien minuten te laat buiten te zetten? Nadat alle kandidaten zijn voorgesteld gaan de tien minuten in. Zoveel mogelijk kippenvleugeltjes eten! Het ziet er echt onsmakelijk uit. Maar wat is dat leuk om zo iets in het echt te zien… Jeetje zeg!    

DSC_2751

Als ze een minuut of drie bezig zijn, lopen we richting de Arch. Daar uiteraard weer door de security, als is de rij niet zo lang meer als een paar uur eerder. We zien dat de tijd om naar boven te gaan inmiddels al op 17.25 uur staat. We nemen plaats in de lange rij, maar Martijn vraagt vooraan in de rij aan een medewerker of wij nu naar binnen mogen, of dat wij gewoon plaats moeten nemen in de rij. Maar we mogen vooraan in de rij aansluiten. Dat is even mazzel hebben. Voordat we eindelijk naar boven gaan, moeten we uiteindelijk nog een goed half uur wachten. Je gaat namelijk met een soort van ‘reuzenrad capsule’ naar boven. Er zijn acht van deze capsules aan elkaar gekoppeld en per capsule is er plek voor maar vijf personen. En niet onbelangrijk: het is enorm krap in zo’n capsule. Wij mogen plaatsnemen in capsule 1. En dan gaan we langzaam omhoog. Eerst schuin en dan omhoog. Erg grappig. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het is erg druk in de stad. Vanavond spelen de St. Louis Cardinals namelijk tegen Philadelphia Phillies (Baseball) in het Busch Stadium. Deze is vanuit de Arch prima te zien.

DSC_2773

DSC_2782

Na een minuut of tien gaan we weer naar beneden. We lopen vanuit de Arch naar het metrostation en gaan dan met de metro naar Union Station. Vroeger was dit een station, maar nu zijn hier winkels en restaurants gevestigd.

DSC_2787

Helaas zijn er maar weinig winkels open, maar wel zien we een Hardrock Café. Met de getallen op de weegschaal van vanochtend nog in mijn hoofd bestel ik vandaag iets gezonds: zalm! En Martijn neemt een burger. De bediening is alleen wel wat traag. Voordat we drinken voor onze neus hebben, gaan er toch al zeker bijna 8 minuten er overheen. Iets wat eigenlijk niet kan in Amerika. Het eten smaakt overigens prima.

IMG_3409

IMG_3412

Om half 9 lopen we weer terug vanaf Union Station naar het hotel. Gelukkig is de zon net onder en is de hitte er vanaf.

DSC_2813

Als we terug in onze suite zijn en we de TV aanzetten, zien we als eerste dat de Cardinals verloren hebben en verder dat het vandaag net geen record aan heetste dag was. Maar wellicht wordt deze morgen wél verbroken. Jeuh, nog zo’n warme dag dus! Gelukkig zitten we morgen veel in de auto, dus hebben we airco. Vandaag is het dus 95 graden Fahrenheit geweest. Dat komt neer op 35 graden Celsius. Voorspelling voor morgen is dus 96 graden Fahrenheit!

Geef een reactie